Het duurzame bierviltje

Klant

Wijk Rotsoord (Gemeente Utrecht)  

Opdracht

Zoek uit wat circulariteit voor start up bedrijven op Utrecht Rotsoord betekent en ontwerp hiervoor een ervaring of een product waarmee je aandacht creëert voor circulariteit op Rotsoord.

Gebruikte technieken

Adobe Photoshop 3D,  Illustrator, Premiere Pro, 3D printer Ultimaker

Het doel van de opdracht was bewustwording van circulariteit voor bedrijven in de Utrechtse wijk Rotsoord. Circulariteit is dat je bij het ontwerp van een product al nadenkt over het volgende leven van een product of onderdelen van dat product.

De gemeente Utrecht ziet graag dat bedrijven in Rotsoord meer met elkaar samen werken op gebied van circulariteit. Wij zijn daarom op bezoek gegaan bij de eigenaar van Café de Camping. Hij vertelde dat ze al veel doen op het gebied van herbruikbaarheid, maar dat het weggooien van gebruikte, natte bierviltjes nog een probleem is. 

“Per dag gaan er bij ons 400 bierviltjes doorheen” 

Dat zijn er natuurlijk veel te veel. Wij wilden hier een oplossing voor gaan bedenken.

Eerst zijn we gaan onderzoeken of hier al een oplossing voor was. De voorbeelden die wij zagen waren bierviltjes in de vorm van een open raster. Het biervocht zakt langs het glas op het bierviltje en komt door de openingen op tafel terecht. Met als gevolg, een natte plek op tafel. 

Als oplossing hebben we een dicht vierkant bierviltje ontworpen met hetzelfde formaat als een normaal bierviltje. De gleuven in het bierviltje vangen het vocht op dat langs het glas naar beneden glijdt. Dit ontwerp hebben we met een 3D printer gemaakt en getest in Café de Camping. Zoals verwacht werkte het bierviltje en hield het de tafel droog.  

Download het e-book

Download het e-book

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!